Joepie! Eindelijk een studie die het deeltijds Kunstonderwijs promoot!
De vaardigheden en attitudes die een kind leert door creatief bezig te zijn, zijn te veel om op 1 hand te tellen.
Terwijl de scholen volop inzetten op cognitieve vakken waarbij ratio, goed of fout en prestatie vaak centraal staan, zet kunstonderwijs in op de andere hersenhelft.
Men leert associëren door vanuit een foto of schilderij een verhaal te verzinnen.
Men leert multi-tasken, want noten lezen, vingers bewegen en blazen, op hetzelfde moment levert mooie muziek op!
Men leert samen werken, want een orkest met allemaal ‘ikkertje’ klinkt niet mooi samen.
Men leert onderzoeken, hoe komt dat het dat iets niet mooi klinkt? Hoe zitten ritmes in elkaar?
of hoe kan ik een bepaalde kleur maken door verf te mengen? hoe maak deeltjes vast aan elkaar om tot een compositie te komen?
Men leert zich uitdrukken, met woorden die je zelf schrijft, met een gevoel dat je in de muziek legt, met een schilderij over een bepaald thema.
Men leert omgaan met publiek, een muziekinstrument leer je immers niet om enkel in het klaslokaal te blijven. De podiumangst, het spreken voor publiek of eigen werk durven ten toon stellen, is het binnenste van jezelf tonen aan anderen.
Moet u binnen uw job regelmatig samenwerken? Allerhande processen tegelijk opvolgen? Resultaten presenteren aan collega’s? Uitzoeken hoe iets in de elkaar zit? Uitdrukken hoe je je voelt op het werkveld?
Misschien gaan al deze dingen vlot omdat je dit ooit geleerd hebt in de muziekles of zouden ze bij uw kinderen vlotter gaan door hier als kind reeds mee bezig te zijn…
Ik ben al héél lang overtuigd dat muziek een mens goed doet. U (nu) ook?
Geef een reactie