Muzkido

Creatieve muzieklessen en vakantiekampen voor kinderen

Jungle Beats met Jeugd en Muziek Brussel

op juli 10, 2013

Een creatief dagkamp van Jeugd en Muziek Brussel voor kinderen van 4 tot 12  jaar in Jeugdcentrum Aximax in Brussel, was mijn bestemming voor de eerste week van de zomervakantie. In het thema ‘Jungle Beats’ lieten we de kinderen fantaseren en associëren. Bij de kleuters werd er vooral aan de wilde dieren gedacht. Naarmate de leeftijd steeg, werd er nieuwe diersoorten uitgevonden en bij de grootse kinderen ontstond er zelfs een ritmisch spreekkoor van jungle beats en kregen sommige dieren menselijk eigenschappen.

Er werden 4 ateliers ingericht: verhaal-atelier, muziek-atelier, crea-atelier en sport-atelier. In de creatieve ateliers werd er rond het thema gewerkt en was het toonmoment op vrijdag het eindpunt van de week. In de sportmomenten was het vooral zuurstof opdoen en/of stoom aflaten.

Voor het toonmoment werkte de eerste groep rond olifanten en leeuwen. Ze verzonnen een verhaal waarbij de olifant zijn staart verloor en daardoor veranderde in een leeuw. Ze speelden met xylofoon-stokjes allerlei handelingen van de olifant na en konden brullen als echte leeuwen wanneer de muziek daarom vroeg. In het crea-atelier werden de voetstappen van de olifant gestempeld en werden er staarten en manen (haarbanden voor de leeuwinnen) geknutseld.
         
Bij de 2de groep stond de krokodil centraal. Na het knutselen van het hoofd van de krokodil en het stempelen van ‘de vierkantjes van zijn huid’ ging het spelletje dat gepaard gaat met het liedje ‘wie ligt daar zo stil’ schitterend.  Ook het liedje ‘de krokodil ligt in het water’ werd aangeleerd. Tenslotte maakten ze ook een eigen liedje over een krokodil die geen snoepjes mag eten 🙂

P1080279

P1080278   P1080277

De 3de groep kwam op de proppen met een eigen dier uit de jungle: de oli-saucisse. U kan al raden wat dit dier (half leeuw, half luipaard)  graag eet: worsten of saucissen! Ze maakten een liedje alsook verschillende verhalen die uitmondden in een stop-motion filmpje. Bekijk hier het filmpje met het resultaat.

De oudste groep schreef zelf verhalen die zich afspeelden in de jungle. Hun fantasie kreeg de vrije loop. De enige richtlijn was: Het verhaal moet starten met de zon die op gaat en eindigen met de zon die onder gaat. Er ontstonden enkele pareltjes! In het crea-atelier maakten de kinderen de nodige attributen en decorstukken die nodig waren voor het toonmoment. Zij maakten ook een ritmisch spreekkoor begeleid met instrumenten. Jungle-beats, was het enige dat gesproken werd, maar door de herhaling en de rijkheid aan instrumenten was het een geweldig kijk- en luister spel. Tenslotte klonk op de Orff-instrumenten en de eigen instrumenten, aangevuld met percussie-instrumenten en boomwhackers het bekende deuntje ‘The lion sleeps tonight’.

Het toonmoment was een fijne kers op taart na een intensieve week. De ouders waren trots en de kinderen heel blij en de begeleiders moe maar zeer tevreden!

Interesse in dit kamp? Surf naar de website van jeugd en muziek Brussel 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: